Gravity

OVER GRAVITY

In haar meest recente serie zweven personen. Een realistische beeltenis van mensen, in een surrealistische setting. Op de vraag of de mensen die ze afbeeldt, zweven of dat het een momentopname is van mensen die springen, geeft ze geen antwoord.

“Het is niet relevant, omdat ook als het moment maar kort zou zijn, dit moment op het doek voor eeuwig is. Als je zweeft, ben je vrij van de landing. Het moment dat je in de lucht hangt, kun je van binnen tot in het oneindige laten voort- duren. Mijn werk vraagt los te laten van verwachtingen en het systeem, en toe te laten om je binnenste te laten spreken. Zweven, vrijheid, is daarmee in zekere zin ook het geloof dat je wordt opgevangen, zoals een kleuter in de lucht wordt gegooid en op zijn ouders vertrouwd. De afgebeelde mensen hebben vertrouwen in de landing en kunnen zich daarom volledig richten op hun vrij-zijn, omdat zweven hun natuurlijke zijn-status is.”

Anna vraagt de kijker zich los te maken van conditionering, al meteen vanaf de eerste blik, en weg te blijven van dat wat hoort, van grond onder de voeten. De vraag is of je zelf vrij kunt zijn en hoe dat dan voelt.

 

Ze heeft een fascinatie voor mensen. In hun eentje beeld ze ze af, want dan kunnen ze de volledige dialoog aangaan. Zo zwevend in de lucht zijn ze zowel kwetsbaar als krachtig. Het lijf als spiegel van het hoofd en het hart. Het lijf dat continue reageert op de omgeving. “Misschien omdat de mens haast alles kan behalve vliegen? We hebben grond nodig, we moeten aarden. Maar wanneer houdt het aarden op en begint de conditionering, waardoor we dingen doen die niet bij ons pas- sen, die we intrinsiek niet zouden willen doen?”

 

Ze noemt de mens - ondanks alle imperfecties - het mooiste wezen dat ze kent. “Het leven van de mens wint uiteindelijk altijd, het vindt altijd zijn weg. Ik vind dat ongelooflijk prachtig.”

Anna Ulyashyna Designs Logo klein.png